En vård i kris

76% till 110%?

Åter igen en artikel om ohälsan bland vårdpersonalen. Egentligen inget nytt. Man blir för hemmablind för att se katastrofen dag efter dag. år efter år. Men det retar mig så att i så många artiklar så lyser en total frånvaro av förståelse varti problemet ligger.

Att man inte kan se varför ohälsotalen ökar i vanvettig takt. Önskar jag hade tillgång till Hans Roslings fina bubblor. Sätt antalet sjuksköterskor på en linje, gör bubblorna stora efter enhetens storlek och sätt antalet patienter på andra linjen.

2015 toppade Uppsala andelen sjuksköterskor som slutade i sitt yrke. 14,5%. 2016 lär inte se bättre ut.

14,5%, det är många. Vad skulle ske om 14,5% slutade på ditt jobb?

Av dom som är kvar är därtill 10,8% sjukskrivna.

Löneutvecklingen är låg eller ofta 0%.

Arbetsbelastningen konstant minst 110% (om inte mer) med alla överbeläggningar.

Jag ska göra det väldigt enkelt nu, jag vet att detta är lek med siffror, men det gör politikerna också, så då kan gott jag som ändå ser vad som sker och anser mig ha förstått få illustrera extremt tydligt tillbaka.

100 sjuksköterskor för 100% kapacitet.

14,5% slutade. Kvar blev 85,5. Av dessa 85,5 är 10,8% sjukskrivna. Kvar står 76,266.

Eftersom det är noll sökande till nya tjänster då arbetet är hårt och underbetalt och löneutvecklingen uteblir så står vi kvar med 76,266%. Patienterna blir inte färre, tvärtom. Arbetet är fortsatt 100% eller egentligen 110% eftersom vi redan från början låg back och hade överbeläggningar.

Hur känns den belastningen när det gäller något så viktigt som människors hälsa och liv? Hur känns det att ha 76% när ett hjärta slutar slå? När en kraftig blödning uppstår eller någon får en stroke?

Skulle en pilot flyga ett plan som fungerar till 76,266% med 110% belastning.

Skulle du köra en bil med dryga 76% bränsle och förvänta dig att komma 110% av sträckan?

Vill du laga en maträtt med 76% av ingredienserna och förvänta dig att kunna trolla fram en dessert utöver huvudrätten?

Kan du sälja 1liter mjölk vardera till 110 personer om du har 76 liter?
Den frågan löser mina barn i skolan med lätthet. Skrattar och undrar hur man kan tro något så tokigt. Men i världen som styr vår sjukvård tycks detta vara fullt rimligt. Istället för att öka andelen sjuksköterskor så anställs fler chefer, det sätts in utbildningar och utredningar. Resultaten uteblir och ändå fortsätter man på samma väg och förstår inte.

Nu är siffrorna en lek, det förstår ni väl, men tyvärr speglar dom en hemsk verklighet. 14,5% slutar (i uppsala), 10,8% är sjukskrivna ( i Helsingborg), 0% söker nya tjänsten på KS. 30% av nyutexaminerade sjuksköterskor överväger att lämna yrket inom 2 år.
(Siffrorna är illa landet över, dessa är exempel)

Fler behöver vård än vi har kapacitet för.

Om en avdelning går kort med 10-20-30% är inte poängen. När det oväntat blir riktigt akut på liv och död så måste man ha marginaler, man vill inte vara ens 1% kort. I akuta lägen behövs 110% kapacitet för att kunna säkerställa 100%  effektivitet och möjliggöra för livräddande insatser.

Vi måste sluta spara på vården.

Vi måste sluta att inte förstå varför det inte fungerar.

I grund och botten handlar det om antalet som vårdar  i förhållande till antalet patienter. Och för att locka till sig personal så måste lönerna höjas och därefter även ha en utveckling.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *